Feng shui v dobesednem prevodu pomeni veter in voda. Gre starodavno znanje razumevanja narave in vesolja, ki je na Kitajskem prisotno že več kot 6000 let. V prvi vrsti feng shui razlaga, kako opremiti in urediti dom glede na smeri neba. Vsaka smer pripada drugemu življenjskemu področju, barvi, elementu, letnemu času in številu.
Najbolje je, da se feng shuija lotite postopoma. Za začetek smo poiskali osnovnih nasvetov, ki vas bodo popeljali do boljše bivalne izkušnje.

Organizirajte se in se znebite navlake

Čiščenje navlake zahteva čas in energijo, zato to jemljite kot neke vrste osebno terapijo in ga nikar ne preskočite. Organizirajte si dom in se znebite vsega, kar vas ne osrečuje oziroma česar ne potrebujete.  

Poskrbite za dober zrak in naravno svetlobo

Pri feng shuiju sta zrak in svetloba ključnega pomena. Pomembno je, da imate stanovanje vedno dobro prezračeno, zato predvsem poleti pogosto odpirajte okna. V prostor umestite tudi rastline, ki bodo poskrbele za boljši zrak. Poleg dobre prezračenosti poskrbite, da imajo vaši prostori tudi čim več naravne svetlobe. 

Spoznajte 5 glavnih feng shui elementov

Elementi feng shuija so voda, ogenj, zemlja, kovina in les, ki v različnih razmerjih tvorijo tako produktivne kot tudi destruktivne cikle. Elementi predstavljajo različna gibanja življenjskih energij v naravi. Vsak element pripada določeni smeri neba in pripomore k razvoju različnih življenjskih področij.
Idejo o petih elementih so na Kitajskem osnovali na podlagi opazovanja Zemlje in vesolja. Tako je nastal tudi koledar s petimi sezonami (pomlad, poletje, pozno poletje, jesen in zima). Raziskovanje letnih časov pa je rodilo poglobljeno teorijo.
Pomen elementov:
  • LES – predstavlja obdobje nastanka in rasti. Oprema doma: leseno pohištvo, leseni predmeti, rastline
  • OGENJ – predstavlja obdobje vrhunca. Oprema doma: svetila, sveče, kamin, peč, predmeti iz usnja, predmeti trikotne in piramidalne oblike, slike sonca in ognja
  • ZEMLJA – predstavlja obdobje prehajanja. Oprema doma: predmeti iz gline in keramike, opeka, predmeti kvadratnih in pravokotnih oblik, slike polj, zelenic, puščav
  • KOVINA – predstavlja obdobje utrjevanja in materializacije.
    Oprema doma: predmeti iz kovine, kristali, nakit, denar, ure, predmeti okrogle in ovalne oblike
  • VODA – predstavlja obdobje počitka. Oprema doma: ogledala, steklo, svetli kristali, slike vode in abstrakcija, akvarij, voda v vseh oblikah

Ohranite harmonijo

Ko boste enkrat uredili svoj dom po feng shuiju, poskrbite, da tak tudi ostane. Spalnico, kopalnico in kuhinjo imejte vedno v ravnovesju, saj le-te predstavljajo sveto trojico vašega stanovanja.