Skoraj tretjino svojega življenja preživimo v spalnici, zato moramo poskrbeti, da posteljo redno preoblačimo in skrbimo za zadostno higieno le-te. V naši spalnici namreč živi veliko več pršic kot v drugih prostorih. Ti neljubi obiskovalci se nahajajo v naših odejah, vglavnikih in vzmetnicah, zato je pomembno, da posteljnino redno menjamo. Naše telo vsako noč izgubi na milijone odmrlih kožnih celic, poleg tega pa se na njen nabirajo tudi znoj, slina in lasje. Odmrla koža in ostali telesni izločki sami po sebi niso škodljivi, vendar postanejo problematični, ko pritegnejo pršice in bakterije.

Utrujenost?

Pršic se zaradi njihove mikroskopske velikosti s prostim očesom ne da opaziti, toda njihovi iztrebki povzročajo alergije. Ti alergeni lahko izzovejo pojav astme, vnetje sluznice in izsušenost kože. Prisotne bakterije pa slabijo imunski sistem, zaradi česar nas v zimskem obdobju lahko presenetita gripa ali prehlad. Namesto da bi nas spanje napolnilo z novo energijo, se zjutraj zbudimo utrujeni!

Poskrbimo za higieno!

Strokovnjaki svetujejo, da posteljnino zamenjamo enkrat na teden in jo operemo pri vsaj 60 do 90 stopinjah Celzija, saj tako visoka temperatura pobije pršice in bakterije. Zračenje posteljine nikakor ni dovolj! Da bi se izognili pršicam, priporočajo posteljnino iz svile. Pravijo tudi, da je dobro vzmetnico med vsako menjavo posteljnine obrniti, vzglavnike in odeje pa zamenjati vsakih šest let. Priporočljivo je tudi, da vzmetnico občasno posesamo.
Pred spanjem si je priporočljivo obleči pižamo in se preobleči takoj ko vstanemo, saj bomo le tako posteljo ohranili kar se da čisto. Vsi si želimo zvečer hitro potoniti v globok spanec, ter se zjutraj prebuditi polni energije in optimizma za premagovanje vsakodnevnih ovir. Da to dosežemo moramo poskrbeti za čisto posteljino in spalnico!
 
Kako pogosto menjate posteljino? Ugodne cene spalnic in postelj!