Dokazano je, da je dober spanec odvisen od različnih faktorjev (udobje, stres, temperatura sobe...), vendar pa je eden najpomembnejših prav gotovo vzmetnica. Kvalitetna vzmetnica je tista, ki poravna vrat, ramena, hrbtenico in stopala v nevtralen položaj, ter nudi telesu podporo tam, kjer jo najbolj potrebuje. Različne vrste vzmetnic in njihove glavne lastnosti predstavljamo v nadaljevanju!


Vzmetnice z žepkastimi vzmetmi so najbolj razširjene vzmetnice na tržišču. Primerne so za vsakogar, še posebej  pa so priporočljive za osebe s povečano telesno težo, saj nudijo trdnejšo oporo in olajšajo vstajanje v postelje. Jedro je sestavljeno in spiralnih žepkastih vzmeti, ki so odporne na trajne deformacije, velika gostota vzmeti na kvadratni meter pa nudi oporo telesu po celotni površini. Vsaka vzmet je locirana v svojem žepu in deluje neodvisno od drugih, zato deformacija določene vzmeti ne vpliva na drugo. Obraba takih vrst vzmetnic je skoraj nemogoča, saj žepki preprečujejo, da bi vzmet predrla ovojnico ali preluknjala ležišče. Jedro obdajajo različni materiali, ki poskrbijo za dodatno udobje. Kupec lahko izbira med navadnimi ali visokoelastičnimi plastmi pene, spominskimi penami, prevlekami iz kokosa ali konjske žime in prevlekami proti stresu.
Vse bolj popularne pa so tudi vzmetnice iz spominske pene. Njihovo jedro sestavljajo pene v plasteh različnih gostot, ki zagotavljajo, da se vzmetnica med spanjem popolnoma prilagaja telesu. Skrivnost se skriva v sami strukturi pene, saj se ta hitro odziva glede na težo telesa in njegovo temperaturo.Glavna prednost je tudi, da spominska pena sledi obliki telesa in blaži pritisk v najbolj izpostavljenih točkah, ter tako lajša bolečine. Med obračanjem absorbira vibracije, zato struktura vzmetnice ne valovi. Vzmetnice in spominske pene so primerne za osebe, ki se med spanjem ne morejo udobno namestiti, kot tudi za tiste, ki čutijo pogoste bolečine v mišicah.
Sledijo jim lateks vzmetnice, ki so lahko narejene iz naravne ali sintetične gume in nudijo enotno trdno podlago po celotni površini postelje. V sestavi so podobne vzmetnicam iz pene, vendar so nekoliko trše in preprečujejo globoko vgrezanje telesa. Zaradi idealnega razmerja trdote in podpore, so primerne za odpravljanje bolečin v križu in hrbtenici. Najboljša kombinacija lateks pene pa je vsekakor z žepkastimi ali navadnimi spiralnimi vzmetmi, ki skupaj zagotavljajo kraljevski spanec.
Vzmetnico naj bi človek menjal na vsakih 5 - 7 let, vendar je potrebno vedeti, da se človeško telo konstantno spreminja, zato je potrebno jogi zamenjati, takoj ko telesu ne odgovarja več (otrdel vrat, bolečine v križu,..). Poleg naštetega je vsaka vzmetnica idealen prostor za kopičenje pršic, glivic in drugih bakterij, ki lahko povročijo nastanek alergij ali jih celo poslabšajo.

Raziskave kažejo, da slednji faktorji dokazano vplivajo na spanje, zato mora človek poslušati svoje telo in z nakupom nove vzmetnice poskrbeti za kvaliteten spanec vsako noč!