Kuhinja je ena najpomembnejših prostorov v vsakem domu. Za večino družin kuhinja ne predstavlja le prostora za hranjenje, temveč tudi prostor za druženje in jutranje aktivnosti. Z dobro izbiro kuhinje pripomoremo k racionalizaciji kuhinjskih nalog in le-te naredimo bolj privlačne. 
Članek vsebuje koristne nasvete za vsakogar, ki si želi hitro in enostavno preurediti in organizirati svojo kuhinjo.  

Postavitev kuhinjskih elementov

Prvi korak pri organizaciji kuhinje je določitev kuhinjskih procesov, ki jih najpogosteje opravljate; najbolje se je osredotočiti na kuhanje in čiščenje!
Ne glede na to, ali je kuhinja velika ali majhna, je potrebno najprej določiti postavitev kuhinjskih elementov in naprav;  postavitev le-teh pa je v prvi vrsti odvisna od vodovodnih in električnih napeljav.

Pomagate si lahko z nekaj osnovnimi napotki:
- poskrbite, da bo hladilnik nameščen blizu pečice in glavnega delovnega pulta,
- korito, pečica in pomivalni stroj naj bodo en blizu drugega,
- umivalnik centralo namestite, saj bo tako optimalno služil pripravi hrane, kot tudi procesom čiščenja,
- opcijsko pa lahko namestite korito in pomivalni stroj na eno stran, pečico pa na drugo.

V kolikor ne morete namestiti elementov na opisan način poskrbite, da bodo poti med elementi/napravami čim krajše in brez nepotrebnih ovir, ter kuhinjski pripomočki čim bolj dostopni, da boste do njih prišli čim hitreje.
Kuhinjske deske in nože namestite v isti predal, manjše kuhinjske aparate pospravite v omare, prostor pod umivalnikom pa lahko izkoristite za shrambo čistil, ter ostalih detergentov za pomivalni stroj.

Delovne površine

Sprotno pospravljanje delovnih površin močno olajša naloge v  kuhinji. To je izrazito predvsem pri manjših kuhinjah, kjer je zaradi primanjkljaja prostora večina kuhinjskih pripomočkov nameščenih na pultih.
Temu se lahko izognete z altenativnim shranljevanjem pripomočkov.
Kuhinjske naprave, ki jih ne uporabljate pogosto, lahko shranite v plastične zaboje izven kuhinje, ali pa izberete viseče predalnike, kamor pospravite kuhinjske knjige, predpasnike, kuhinjske rokavice ali celo začimbe.
Za shranjevanje drobnarij pa lahko uporabite kuhinjski voziček, ki je ob enem tudi mobilen.
V primeru, da želite za shranjevalni prostor uporabiti pult, pa lahko uporabite večnadstropne samostoječe police, izogibajte pa se shranjevanju pribora, jedi ali posod, saj lahko le-te hitro ustvarijo nered.

Živila

Za popolno optimizacijo kuhinjskega prostora pa je potrebno poskrbeti tudi za organizacijo zalog hrane, kar ne zmanjša le časa za pripravo obrokov, temveč tudi število odpadkov.
Enostavno sledite naslednjim nasvetom:
- shrambo uporabljajte le za shranjevanje hrane, čistila in ostale pripomočke pa umestite drugam,
- testenine, riž in druge žitarice shranite v steklene, plastične ali kovinske posode, s čimer boste podaljšali rok uporabe živilom in poskrbeli za urejeno shranjevanje,
- živila s krajšim rokom uporabe pomaknite v ospredje in jih pravočasno porabite,
- predalnike (v hladilniku) za zelenjavo in meso očistite vsaj enkrat na teden, celoten hladilnik in shrambo pa enkrat na mesec.  Med čiščenjem izločite hrano, kateri bo kmalu pretekel rok uporabe in jo čim prej uporabite.
Z naštetimi navodili boste zmanjšali število odpadkov in dodatno prihranili.

 

Ne pozabite! Ključ do dobro organizirane kuhinje je pravilna razporeditev kuhinjskih elementov, priročna hramba kuhinjskih pripomočkov, ter ustrezna hramba živil. Prilagodite kuhinjo svojim navadam in pobrskajte med različnimi postavitvami kompletov kuhinj na Hišapohištva.si!